Somogyi Református Egyházmegye Honlapja

Hírek a nagybajomi református gyülekezetből, gyülekezetről.

2017-03-30 13:01:09 / Konc Gáll László

 

Az alábbiakban a nagybajomi református gyülekezet beszámolója olvasható.

Hírek a nagybajomi református gyülekezetből, gyülekezetről. (2016)

Angol nyelvű bibliai tábor

Gyülekezetünkben immáron ötödik éve szervezzük meg, a 13-18 éves korosztály számára az angol nyelvű bibliai tábort, az Acorn Camp és a Szentírásszövetség segítségével. Az elmúlt évben augusztus 5-10. voltunk együtt Nagybajomban a fiatalokkal és az angol anyanyelvű segítőkkel, önkéntesekkel. A táborban a bűn problémáját jártuk körül, és az arra adott isteni megoldást, választ. A táborban 30 fiatal vett részt, akik kitörő lelkesedéssel, odaszánással, elköteleződéssel voltak jelen a táborban. Jó volt látni azt, hogy a néha „lesajnált” generáció, napról napra hogyan kerül közelebb Istenhez, és Isten által a társaihoz. A tábor végén mindannyian úgy éreztük, hogy jó volt nekünk itt lenni, jó volt odatelepedni Isten lábához, és érezni jelenlété, és kezének óvó és védelmező szeretetét. Táborunk megvalósításához nagy segítséget adott, nyújtott, a NEA-NO-16-SZ-0761 kódjelű pályázaton elnyert támogatás, amit ezúton is szeretnénk, megköszöni a támogatónak.

A Református Templom tető felújítása

27 év után, több elnyert pályázat tette lehetővé azt, hogy lecseréljük a Nagybajomi Református templom teljes tetőszerkezetét, és azt átépítsük. E terv megvalósítása, már égi álma volt gyülekezetünknek, de nagyon sokáig csak álmodni mertünk, erről. Míg el nem jött a 2015. év, amikor gyülekezetünk presbitériuma úgy döntött, hogy belevág ebbe a hatalmas munkába. A kezdet kezdetén csak egyetlen dolgot tudtunk- Megakarjuk csinálni!- de nem nagyon láttuk tervünk, elképzeléseink, anyagi hátterét. De Istenben bízva, belevágtunk, és ahogy haladtunk az úton, csodát csodára értünk, és éltünk meg. A csodák úgy és ott kezdődtek, hogy beadott pályázataink rendre támogatásban részesültek. Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, Egyházi és Nemzetiségi Támogatások Osztálya a Dunántúli Református Egyházkerület javaslatára, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának beleegyezésével 4.25 millió forint támogatásban részesítette EGYH-EOR-15-0121 kódszámú pályázatunkat, az elnyert támogatásból, tudtuk fedezni a templomtető felújításának teljes anyagköltségét. De itt a csodák nem értek véget, egy magát megnevezni nem akaró támogató 1.5 millió forintot ajánlót fel a felújításra, majd újabb pályázatunk részesült támogatásban a fentebb megnevezett támogatáskezelő által, ezúttal az EGYH-KCP-16-0037 kódszámú pályázatunk 500 ezer forint támogatásban részesült. A csodák, ha egyszer beindulnak, akkor, nincs megállás. Az elnyert támogatások fényében hirdettük meg az adakozás lehetőségét gyülekezetünkben, a kezdetben azt gondoltam, ha a gyülekezet hozzájárul 750 ezer forinttal, a felújításhoz akkor én, mint e gyülekezet lelkipásztora hálás leszek Istennek. De Isten megszégyenített, (legyen ezért Övé a hála és a dicsőség) kicsiny kis gyülekezetünk 2 millió forinttal járult hozzá temploma felújításához, valamint csodával határos módon egy hét leforgása alatt, gyülekezetünk önkéntes férficsoportja,- én csak úgy neveztem magunkat a „Tető Bontó Brigád”- lebontotta a meglévő tetőt, így újabb 1 millió forinttal járultak hozzá a felújításához. A Brigád létszáma soha nem esett 15 fő alá, jöttek férfiak és asszonyok, nők és legények, ifjak és gyermekek. Igen, Isten csodát tett velünk, és hiszem, hogy általunk. Soli Deo Gloria.

Kirándulás Sárospatakra meg környékére.

Augusztus 18- 23. között a gyülekezetekkel (Nagybajom, Kutas, Böhönye) egy kiránduláson vettünk részt. Úti célunk Sárospatak meg környéke volt. Elsődleges célunk az, volt, hogy megismerjük a Károli Biblia bölcsőjét, születésének körülményeit. Óriási élmény volt gyülekezetünk számára a Vizsolyi kirándulás, csodálatos módon ismertették meg velünk a Vizsolyi templomot, és az első teljes magyar nyelvű Biblia kiadásának történetét, szinte megelevenedett előttünk, a múlt, a régmúlt történéseinek eseményei. A bemutató után újra buszra szálltunk és a közeli Göncre utaztunk ahol a Károly Gáspár emlékmúzeumot látogattuk meg, ahol megismerkedtünk a Biblia fordító munkásságával, életével valamint a Biblia kiadásának különböző állomásaival. Ezt követően a Vilmányi önkormányzat vendégszeretetét élvezhettük. Késő este élményekkel gazdagon tértünk vissza Sárospatakra. A következő napokon pedig Sárospatakot meg környékét látogattuk végig, megismerkedve a környék műemlék templomaival, váraival, valamint gasztronómiai csodáival. Kirándulásunk megvalósításához a NEA-NO-16-SZ-0761 kódjelű pályázaton elnyert támogatás járult hozzá. Köszönjünk a támogatónak a támogatást, és hálásak vagyunk Istennek a lehetőségért.

Családi Nap Gyülekezetünkben

Immáron negyedik alakalommal szerveztük meg a nyár záró családi napunkat. A Családi Nap keretében több rendezvényre került sor. Főzőversenyre, amelyen az elmúlt évben 8 csapat vett részt, a csapatoknak a megadott alapanyagok alapján pörköltet kellett főzniük, a részvevők jobbnál jobb étkeket állítottak élő és tálaltak fel a nagyérdemű zsűrinek. A zsűri pedig a Presbiterek csapatát díjazta az első hellyel, így a vándorkupa, az elmúlt évben hozzájuk került, ebben az évben újra várjuk őket és bízunk benne, hogy hasonlóan szép és eredményes lesz részvételük a főzőversenyen. A főzőverseny után fergeteges táncház következet ahol a résztvevők megismerkedhettek a moldvai néptáncokkal, a táncház végére már a jókedv is a tetőfokára hágott és már nemcsak táncoltunk, hanem énekeltük is, magyar népdalokat, és éreztük azt, hogy jó együtt lenni és jó magyarnak lenni. A táncház után, a Pécsi Gospel kórus koncertezett a régi templomban kialakított színpadon. A kórus, újra hatalmas sikerű koncertet adott, jó volt újra hallgatni őket, és velük együtt dicsőíteni az Istent. A koncert után, Isten áldásával fejeztük be a napot, és közben arra gondoltunk, és ebben reménykedtünk, reménykedünk, hogy jövőre újra találkozunk. A Családi Napot, a NEA-NO-16-SZ-0761 kódjelű pályázaton elnyert támogatás hozzájárulásával valósítottuk meg. Köszönjünk a támogatónak a támogatást, és hálásak vagyunk Istennek a lehetőségért.

Nagybajom 2017. március 29.

A résztvevők

Galéria

családinap.jpg sárospatak.jpg angol tábor.jpg DSC_2132.JPG